Under en tid så var det populärt med program som tog upp och belyste detta med ockultism och paranormala fenomen. Nästan varje kanal hade ett program som handlade om det. Det gick en våg genom Sverige och många började bli intresserande av det okända och om det fanns en annan dimension, om man verkligen kunde få kontakt med andevärlden osv.

Det okända med Caroline Giertz

Det okända (Sjuan, TV4+)

Det okända är tv-programmet som har gått längst på tv. Redan 2004 sände man det första programmet på tv om paranormala fenomen. Det var något nyskapande, man hade inte tagit upp dessa händelser till ytan på samma sätt som i det här programmet. Man vågade berätta vad man hade varit med om. Troligen fanns det en rädsla hos människor som hade upplevt någonting övernaturligt, eftersom att det inte var normalt så undvek man att sprida det vidare. Men när Det okända började sändas så blev det enklare att lyfta sakerna till ytan igen.

Programledare under de tre första säsongerna var Malin Berghagen, hon är dotter till Lasse Berghagen och Barbro ”Lill-Babs” Svensson. Caroline Giertz var producent för programmet och tog även över stafettpinnen som programledare från och med säsong fyra.

I det allra första programmet av Det okända så deltog Torbjörn Sassersson i ett experiment för att testa hans förmåga till ”remote viewing”.

”Översatt på svenska betyder remote viewing fjärrsyn. Det handlar om att man kan följa händelser utan att vara på plats rent fysiskt. Man använder ett sorts sjätte sinne för att se saker på avstånd. ”

I experimentet så kunde han fjärrse en bild på 11 september-attacken. Man fick dock mycket kritik eftersom Torbjörn visste att det skulle föreställa en känslomässig stark bild. Experimentet skulle göras om vid ett senare tillfälle.

Man besöker även andra delar av världen där ockultism är en större del av samhället. Under ett avsnitt med programledaren Caroline Giertz så besöker hon inkaindianer från Peru som ska försöka att hjälpa henne bli av med återkommande migränattacker genom healing.

Förnimmelse av mord

Även detta är ett av de tidigare svenska programmen om medium och människor som använder övernaturliga krafter för att lösa gamla mordfall. Programmet hade premiär 2003 och programledare var Pontus Gårdinger. Serien gick i Kanal 5 och det var kanalen som hade kontaktat den svenska polisen för att försöka hjälpa dem med att lösa ett par mordfall.

Kanal 5 tog med sig några av de mest kända medium i Sverige och gav sig ut på en jakt efter mördare och svar på gåtor. Det tråkiga var att inga brott blev lösta med hjälp av programmet, men det uppkom en del detaljer kring fallen som polisen inte hade uppmärksammat.

Programmet fick ta emot stor kritik efter den första säsongen både från polis och media. Man kallade det hela för ”nonsens”. Men faktum var att det var ett par saker som dessa medium tog fram, som inte ens polisen visste om, så det måste ju ha gett något positivt till utredningarna?

Förnimmelse av mord fortsatte inte med fler säsonger.

Tv-program om paranormala fenomen och det ockulta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *