Ockultismen och det paranormala kan förklaras som att vara ett väldigt brett ämne. Det kan finnas i många kulturer och religioner. Det finns ett par utstuderade exempel på Ockultism i Sverige och världen.

Exempel på Ockultism

Alkemi – Vetenskapen

När alkemister praktiserade på medeltiden så var man besatt av att komma på ett livselixir, som skulle göra oss odödliga. Man experimenterade mycket med olika ämnen för att hitta den avgörande komponenten. Det gick också ut på att försöka förvandla enkla saker till guld med hjälp av vetenskapen.

Det senare har man lyckats med i modern tid, 1980 gjorde Glenn Seaborg om ett metalliskt ämne till guld. Han förvandlade Vismut till rent guld. Det tog dock en väldigt lång tid och krävdes mycket arbete för att ta fram knappt synliga guldpartiklar så man lade det på hyllan, det var inte ekonomiskt försvarbart. Det kostade mer att framställa det än att utvinna från naturen.

Astrologi

Detta handlar om att vi förlitar oss till himlavalvets kroppar och kan se våra liv dig. Det ska enligt astrologerna vara förutbestämt vad som ska hända med oss, det står skrivet i stjärnorna. Vi stöter på astrologi dagligen med horoskopen som står i tidningarna, det är en del av tron på astrologi.

Vad är en efter döden kontakt

Magi och trolldom

Ett av de vanligaste inslagen i ockultism och det paranormala är magi samt trolldom. Det är att vi människor jag utföra övernaturliga saker, vi kan utföra dessa paranormala fenomen genom att använda tankens kraft. Magin användes väldigt ofta av alkemisterna på medeltiden.

Man brukar gruppera magi i tre typer.

Dualistisk magi – Vit och svart magi. Där den vita används för att kommunicera med goda andar. Svart magi var att kontrollera de onda andarna.

Spådom – Att kunna se in i framtiden och förutse händelser innan det har inträffat.

Svartkonst – Att samarbeta och utföra magi tillsammans med djävulen själv

Spiritism – Få kontakt med den andra sidan

Det är en tro på att livet fortsätter efter döden. Det är också den absolut vanligaste grenen inom ockultismen. Långt tillbaka så var det gamla shamaner och medicinmän som hade möjlighet att få kontakt med andevärlden. Det finns än idag medicinmän i olika länder som utövar samma spiritism som för flera tusen år sedan.

Vad är en seans, och vilka kan utföra den

Till Sverige kom spiritism på 1900-talet med en organisation som kallade sig för Sällskapet Sanningssökarna. Man ordnade regelbundna seanser där man samlades och påkallade andarna. Sanningssökarna är fortfarande aktiva idag och man kan bli medlem om man respekterar och stödjer föreningens syften samt följer dess stadgar. Ett medlemskap kostar 250 kr per år. För mer information om Sällskapet Sanningssökarna, besök hemsidan.

Men eftersom spiritismen var störst så fick den också mest kritik. En av de största kritikerna var illusionisten Harry Houdini. Han ägnade mycket tid på att försöka förklara det som hände på de spirituella seanserna. Han ville avslöja att allt var en bluff.

Vissa påstår att många medium använder en teknik som kallas för cold reading som går ut på att man ”lurar” den man pratar med. Att man verkar veta mer än vad man egentligen gör.

Exempel på Ockultism

En kommentar om “Exempel på Ockultism

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *