I de flesta fall så är svaret alltid boken. Jag brukar göra så att jag läser boken. Sedan så ser jag filmen. Ofta så är det så att boken alltid har mera innehåll, och är mera beskrivande vilket också är fallet med Andarnas Hus. Men spelar det så stor roll när filmen spelas av Meryl Streep och Jeremy Irons?

Andarnas Hus

I vilket fall så är Andarnas Hus skriven av Isabel Allende som denna författarinnas debutroman. Andarnas Hus är skriven 1982. Boken blev direkt en bästsäljare efter sin publicering i Barcelona efter att ha kritiserats av spanska kritiker i recensioner. I vilket fall så var det helt fel, då resten av världen såg denna berättelse och skapelse av Isabel Allende, vilket gav henne en plats bland en av de stora i den litterära världen.

Boken är översatt på över 20 språk, och efter det blivit film 1993.

Filmen Andarnas hus och vad den handlar om

Andarnas hus utspelas i Chile, under senare hälften av 20:e århundradet. Det är en historia om den fattige Esteban som gifter sig med Clara. De får en dotter tillsammans. Som en man med ett mål, så arbetar Esteban hårt för att kunna förse sin familj med hus och omsorg. Ansedd som konservativ, och fruktad av sina anställda. Deras dotter Bianca, faller med sitt fria och varma hjärta pladask för en ung man vid namn Pedro. Pedro står för arbetares rätt, och för socialism.

Andarnas Hus av Isabel Allende

Nu förstår vi naturligtvis att Esteban, och Pedro inte har det lätt att vara på samma våglängd. Under filmens gång får vi se dessa män klara av sina olika tankesätt och bägges kärlek till Bianca. En kärlek från en beskyddande far, en annan kärlek från en blivande man.

Har du varken läst boken Andarnas Hus, eller sett filmen så har du definitivt missat något. Spelar ingen roll vad du väljer, men att se den är ett måste.

Andarnas Hus – Ska vi välja filmen eller boken?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *