The Terminator

The Terminator

The Terminator

The Terminator är en amerikansk science fiction och actionfilm som dök upp på biodukarna den 26 oktober 1984. I Sverige hade filmen dock inte premiär förrän den 8 februari 1985 under titeln Dödsängeln. Filmen regisserades av den kanadensiska film regissören, manusförfattaren och filmproducenten James Cameron. Manuset skrevs av James Cameron och amerikanska filmproducenten Gale Anne Hurd som även producerade filmen.

Handling      

Filmen börjar med året 2029 och det är superdatorn Skynet som styr världen. Allt som Skynet vill är att utrota det mänskliga släktet. Efter att Skynet står på den förlorande sidan av ett krig står det klart att för att kunna förinta mänskligheten måste det förflutna ändras. Alltså skickar Skynet sin ”Terminator” tillbaka i tiden för att mörda Sarah Connor.

Sarah Connor är kvinnan som kommer att föda mänsklighetens enda hopp och motståndsrörelse ledaren John Connor. För att hindra detta skickar John Connor tillbaka en av sina soldater för att skydda henne från The Terminator. Vi får här följa hur dessa tidsresenärer tar sig fram för att uppnå sina respektive order i Los Angeles 1984.

Om filmen

The Terminator toppade USA:s kassakontor i två veckor och var filmen som kickstartade Camerons filmkarriär och den som stabiliserade Arnold Schwarzeneggers. The Terminator fick stort beröm och hyllades för dess uppbyggnad, stimulans och dess actionscener. Filmen hyllades också för den prestanda som Schwarzenegger presenterade. The Terminator valdes år 2008 ut för att bli bevarad i USA:s nationella filmregister.

The Terminators framgång ledde till att filmen gjordes till en franchise som kom att består av flera stycken uppföljare, en tv-serie, serie tidningar, romaner och även videospel. Filmen gavs ut av det amerikanska filmbolaget Orion Pictures som producerade filmer mellan 1978 och 1998. The Terminator ligger på femte plats bland de mest betalande filmerna som Orion Pictures gav ut.

Franchise

Terminator är en science fiction-franchise som består av bland annat en filmserie på fem filmer som började med Terminator, 1984. Nästa film kom 1991 och fick namnet Terminator 2 – domedagen. Du får här följa hur två cyborger har skickats från framtiden för att mörda en ung John Connor, men även en omprogrammerad Terminator vars uppgift det är att skydda John.

Franchisen följdes av Terminator 3: Rise of the Machines 2003, Terminator Salvation 2009 och Terminator: Genisys 2015. I november 2019 ska ännu en film inom franchisen släppas vid namn Terminator: Dark Fate. I denna film kommer vi att se Sarah Connor, The Terminator och John Connor återförenas efter 28 år. James Cameron är i denna film tillbaka som producent.

James Cameron

The Terminator regisserades utav den kanadensiska filmregissören, manusförfattaren och filmproducenten James Francis Cameron. The Terminator blev Camerons stora genombrott. Efter denna blev han en populär Hollywood regissör och har sedan dess regisserat en mängd med kassasuccéer. Cameron håller idag rekordet för mest inkomstbringande film med Titanic och Avatar. Han har även vunnit flera Oscars för bästa regissör och bästa producent.

Genom sin karriär har James Camerons filmer totalt varit nominerad 41 gånger till Academy Awards och har vunnit hela 21 gånger för bland annat Best Film – Drama och Best Director. Där har även varit 26 stycken nomineringar hos BAFTA Awards med 5 stycken vinster. Hans filmer har även haft 17 nomineringar hos Golden Globe Awards med 7 vinster.

Huvudroller

I huvudrollerna ser vi Arnold Schwarzenegger som The Terminator. En människoliknande android vars uppdrag det är att mörda Sarah Connor, den blivande modern till framtidens ledare till motståndsrörelsen. I rollen som Sarah Connor ser vi Linda Hamilton. Michael Biehn spelar rollen Kyle Reese som är en mänsklig medlem i motståndsrörelsen som blir skickad tillbaka i framtiden för att beskydda Sarah Connor.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *