The Matrix

The Matrix

The Matrix – information

The Matrix är en amerikansk science fiction och action film som släpptes på biodukarna i USA den 31 mars 1999. Filmen är skriven och regisserad utav syskonen Lana och Lilly Wachowskis som även går under namnet The Wachowskis. Filmen är producerad utav Joel Silver. Produktionsbolaget som gav ut filmen i USA är Warner Bros.

Handling

Med The Matrix får vi se dystopisk framtid där det mänskliga släktet omedvetet har fångats in i en simulerad verklighet vid namn The Matrix. Denna verklighet är skapad utav intelligenta maskiner som använder mänskligheten som en energikälla. The Matrix är till för att distrahera människorna från vad som egentligen görs med deras kroppar.

I denna film får vi följa hur datorprogrammeraren Thomas Anderson, som även går under sitt hackar alias ”Neo” avslöjar sanningen om vad som verkligen sker. Att verkligheten han lever i är falsk. Efter detta dras Neo in i ett uppror mot maskinerna tillsammans med en grupp andra människor som lyckats att bli fria från The Matrix.

Om filmen

The Matrix är en film som är gjord inom en subgenre inom science fiction som kallas för cyberpunk. För att kunna skapa de legendariska actionscener som The Matrix innehåller har The Wachowskis tagit inspiration från japansk animationen och kampsportsfilmer. För att skapa så imponerande actionsekvenser som möjligt har de använt sig av kamp koreografer och ”wire fu” tekniker.

The Matrix är också känd för att ha gjort en visuell effekt vid namn ”bullet time” populär. Denna effekt ger ett visuellt intryck av att ta bort tid och rum från det synliga motivet. Alltså en extrem tidsomvandling. Exempelvis som att göra en flygande kula tillräckligt långsam för att kunna filma ögonblicket kulan flyger genom luften.

Priser och nomineringar

The Matrix nominerades till fyra Academy Awards och tävlade mot andra stora etablerade film franchiser som exempelvis Star Wars Episode 1: The Phantom Menace. Trots detta vann The Matrix i alla fyra kategorier som de blivit nominerade i. Kategorier såsom Best Film Editing, Best Sound, best Sound Effects Editing och Best Visual Effects.

The Matrix fick även ta emot 2 BAFTA utmärkelser för Best Sound och Best Achievement in Special Visual Effects, de var även nominerade i kategorierna cinematography, production design och editing. Filmen fick även två Saturn Awards för Bästa Science Fiction Film oh Best Direction. The Matrix var förutom detta också nominerade i sju andra kategorier.

Syskonen Wachowski

The Matrix regisserades av syskonen Lana och Lilly Wachowski som är två amerikanska filmregissörer, manusförfattare och filmproducenter. De föddes i Chicago, Illinois den 21 juni 1965 respektive den 29 december 1967. Innan syskonen började jobba inom film drev de tillsammans ett snickeriföretag medan de skapade serietidningar på fritiden. Deras stora genombrott fick syskonen efter att de skrev, regisserade och producerade Matrix-filmerna.

Efter de ofantliga framgångarna med The Matrix franchisen som innehåller tre filmer har syskonen Wachowski skrivit, producerat och regisserat ett stort antal framgångsrika projekt. I deras arsenal finns det bland annat V för Vendetta, Speed Racer, Cloud Atlas, Jupiter Ascending och Netflix-serien Sense8. Syskonen är kända för att alltid jobba som ett team när de skriver och regisserar.

Huvudrollerna

I huvudrollen som Thomas Andersson, eller Neo ser vi den kanadensiska världsstjärnan Keanu Reeves. I rollen som Morfeus, en människa som blivit befriad från The Matrix, och kaptenen över Nebuchadnezzar hittar vi skåderspelare Laurence Fishburne. Carrie-Anne Moss var skådespelerskan som spelade Trinity, Neos romantiska intresse. Trinity är också en människa som befriats av Morfeus och en medlem av Nebuchadnezzar.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *