The Martian

The Martian

Inledning

The Martian är en sci-fi film som kom ut på marknaden år 2015 och som blev mycket populär både bland kritiker och publiken. Ridley Scott regisserade filmen som har Matt Damon i huvudrollen. Filmen är baserad på romanen med samma namn av Andy Weir. Efter att den släpptes fick den ta emot flera priser.

Handling

Filmen utspelar sig år 2035 under ett uppdrag till Mars. Besättningen på Ares III undersöker någonting på planeten när en storm uppstår, vilket hotar hela deras uppdrag. När de försöker ta sig tillbaka träffas astronauten Mark Watney av skrot som slår ut hans telemetri. De andra i besättningen befarar att Mark har dött och beger sig från planeten.

Men Mark är inte död och han beger sig tillbaka till basen. Där fixar han sina egna skador och börjar föra dagbok via video. Han försöker hålla sig vid liv tills nästa grupp ska resa till planeten. Dock upptäcker NASA att Mark fortfarande lever och inleder en räddningsaktion. Filmen kretsar kring Marks liv som ensam på Mars.

Produktion

Filmen spelades in till större del i Ungern, i Korda Studios. Inspelningen påbörjades i november 2014. Utomhusscenerna på Mars spelades dock in i Jordanien, närmare bestämt i Wadi Rum. Platsen är ett av UNESCO:s världsarv och den har använts till inspelningar av flera andra filmer som handlar om planeten Mars. Det tog ungefär 70 dagar att spela in filmen.

Ridley Scott samarbetade även med NASA för att göra scenerna så verkliga som möjligt. De delade med sig av riktiga bilder från Mars, samt hur teknologin såg ut för att filmen skulle bli så autentisk som möjligt. NASA tänkte att The Martian skulle bli bra marknadsföring för framtida uppdrag med astronauter till Mars.

Mottagande

Filmen fick ett bra mottagande och drog in hela 630 miljoner dollar i världen. Den fick bra recensioner av kritiker och även av publiken. Den nominerades till inte mindre än sju stycken Oscars, däribland för bästa film, bästa scenografi och bästa manliga huvudroll. Men den tog inte hem en enda Oscar under galan.

Dock vann filmen två stycken Golden Globes, en för Bästa film och en för Bästa manliga huvudroll. Den var också nominerad för en Golden Globe för bästa regi. The Martian är Ridley Scotts mest inkomstbringande film någonsin. Filmen fick mycket beröm både för ljud, skådespeleri och det visuella och den är helt klart en av de bästa sci-fi filmerna någonsin.

Vetenskaplig äkthet

När Weir skrev romanen The Martian strävade han efter att vara så vetenskapligt korrekt som möjligt. Det samma gällde för Ridley Scott när han skulle regissera filmen. Han tog hjälp av NASA som sammanställde ett arbetslag med personer som kunde svara på alla Scotts frågor. De menar att filmen är relativt realistisk på många sätt.

Filmen var inte extremt framskriden teknologiskt utan de använde sig av teknik som framställts av NASA redan. Det var medvetet att inte ta med gravitationen så som den är och detsamma gäller temperaturen på Mars. Vi kan med andra ord säga att filmen har mycket som är vetenskapligt äkta, men med några modifieringar för att göra filmen sin rätt.

Sammanfattning

The Martian är en av de bästa sci-fi filmerna som någonsin skapats. Den kom ut år 2015 med Matt Damon i huvudrollen och är regisserad av Ridley Scott. Den vann två Golden Globes och var nominerad till sju Oscars. Vi tycker att The Martian har en självklar plats på vår lista över de bästa sci-fi filmerna.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *