Stjärnornas krig

Stjärnornas krig

Allmänt

A series of abstract depictions of the cosmos from science fiction films. Exploring fantasy, hypotheses and ways in which culture effects and reacts to representations of Space.

“Stjärnornas krig” är en amerikansk filmserie skapad av George Lucas. Den första filmen i serien utkom på 1970-talet, och därefter har filmer fortsatt att produceras fram till 2010-talet. I nuläget finns det elva filmer som getts ut, och ytterligare två är under produktion och beräknas släppas 2019 och 2020. 2016 beräknades de sex första filmerna ha bringat in 9,2 miljarder dollar.

Handling

Serien utspelar sig i en galax långt borta, där en kamp pågår mellan Rymdimperiet, lett av den ondskefulle Palpatine å den ena sidan, och Rebellalliansen bestående av flera planetsystem vars gemensamma mål är att övervinna Palpatine å den andra sidan. Huvudpersonen i serien är Luke Skywalker, som är känd för sin godhet, och önskar övervinna Rymdimperiet genom att bli en jediriddare.

De tre efterföljande filmerna, avsnitten I-III, är en s.k prequeltrilogi. Tidsmässigt utspelar sig dessa före händelserna i de ursprungliga avsnitten IV-VI, och berättar historien om jediriddaren Anakin Skywalker och hur han kom att bli den onde Palpatines hantlangare Darth Vader. Det är Anakin Skywalker och jediriddaren Obi-Wan Kenobi som innehar huvudrollerna i dessa filmer.

Priser och utmärkelser

“Stjärnornas krig” har blivit en synnerligen populär filmserie, och har belönats med ett stort antal priser och utmärkelser. Exempelvis har regissören George Lucas blivit nominerad för bästa regi och bästa manus, och övriga priser som filmerna nominerats för inkluderar bästa film, bästa ljud, bästa visuella effekter och bästa originalmusik och ett stort antal andra nomineringar.

Filmerna har också vunnit många priser. Ett nämnvärt pris som filmerna vunnit är SFWA:s Special Award, som utdelades 1978 med anledning av ljudeffekterna. Övriga priser som några filmer i serien vunnit är bästa klippning, bästa scenografi med flera. Vissa filmer har vunnit priser som andra endast har blivit nominerade för. Exempelvis har filmen “Rymdimperiet slår tillbaka” vunnit pris för bästa ljud.

Andra medier

Seriens stora popularitet har lett till att den blivit populär även inom andra medier. Det har skrivits romaner som utspelar sig i “Star wars”-galaxen och där handlingen baserar sig på filmerna, och man har också gjort serietidningar om filmerna, bland annat den svenska serietidningen “Star wars” som utkom med ett stort antal nummer under åren 1984-2002.

Förlaget Target Games kom år 1988 ut med rollspelet “Star wars” som baserar sig på filmserien. Spelet gavs ut på den amerikanska marknaden 1987-1999, och har översatts till svenska av förlaget Äventyrsspel. I Sverige har spelet funnits sedan 1988 och en del engelskspråkiga tillbehör har översatts och gjorts tillgängliga även på svensk marknad.

Trivia

Några intressanta saker som sagts om filmerna är följande: Det har sagts av skådespelarna att Harrison Ford, som spelar Han Solo, inte övade sina repliker i förväg för att hans repliker skulle låta mer spontana. Det har också påståtts att Ford skulle ha ansett att dialogerna i filmerna var synnerligen svåra och därmed lätta att skriva ner men omöjliga att uttala.

Carrie Fisher, som spelar Leia Organa, hade enligt skådespelarnas och egen utsago aldrig använt vapen innan filmerna skulle göras. För att kunna spela sin roll mer naturligt och övertygande, fick hon gå på skjutlektioner. Personen som hon fick skjutlektioner hos ska ha varit samma lärare som lärde Robert De Niro att skjuta innan han skulle filma “Taxi driver”.

Popularitet inom undervisningsvärlden

“Stjärnornas krig” har även använts flitigt av lärare inom undervisningsvärlden. Filmerna har bland annat använts som material i psykologiundervisning för att undervisa psykopatologi i USA och Nya Zeeland, medan vissa skolor använt filmerna för att lära studenterna att integrera teknologi i klassen genom att låta studenterna bygga prototyper av de lasersvärd som används i filmerna.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *