E. T – The Extra Terrestrial

E. T – The Extra Terrestrial

E. T

E. T är en amerikansk science fiction-film som dök upp på biodukarna för första gången den 11 juni 1982 i USA. Till Sverige kom filmen den 10 december samma år. Filmen är regisserad av legenden Steven Spielberg och är producerad utav samma herre tillsammans med Kathleen Kennedy. Manus till denna kultfilm var skrivet av Melissa Mathison.

Handling

E. T handlar om en liten pojke vid namn Elliot som hittar en liten krabat som visar sig vara en utomjording. Efter ett skrämmande första möte flyr den lilla varelsen. Men Elliot lyckas att locka krabaten med sig till sitt rum och blir vän med varelsen E. T som på något sätt blivit lämnad ensam på jorden.

I filmen får vi följa hur Elliot och hans syskon försöker att beskydda och hålla E. T gömd från deras mamma och de elaka myndigheterna. Men plötsligt stöter E.T. och hans nyfunna familj på problem då E.T. och Elliots nära vänskap gör pojken sjuk. Detta blir till en spännande kamp mot tiden som pågår ända fram till det snyftande slutet.

Nomineringar och priser

E. T the Extra-Terrestrial blev nominerade till 9 Academy Awards, och vann hela 4 kategorier, bland annat Best Visuel Effects. Men detta var inte allt. Filmen blev även nominerad till hela 12 BAFTA Awards med en vinst. Den fick även fem Golden Globe Awards-nomineringar med två vinster för bästa filmmusik och bästa film-drama.

E. T var även nominerad i hela 9 kategorier. Filmen vann i kategorierna Bästa filmmusik, Bästa ljud, Bästa ljudredigering och Bästa specialeffekter. Filmen blev också hyllad utomlands. I Japan vann den pris för att vara den bästa utländska filmen vid Blue Ribbon Awards. Den vann även priser från Cinema Writers Circle Awards, Spanien, César Awards, Frankrike och David di Donatello, Italien.

Om filmen     

E. T anses vara en av de finaste filmerna gjorda i sin generation. Den har av kritiker blivit klassad som en tidlös historia om vänskap. E. T rankas än idag som en av de största science fiction-filmerna som någonsin gjorts genom tiderna. 1994 valdes denna tidlösa klassiker till att bli bevarad i USA:s nationella filmregister.

E. T gavs ut av det amerikanska filmbolaget Universal Pictures och blev snabbt en film som alla ville se. Filmen slog ”Stjärnornas krig” som den mest inkomstbringande filmen genom tiderna. Detta rekord höll E.T i hela 10 år då den slogs av Jurassic Park 1933. En film som också regisserades av Steven Spielberg.

Steven Spielberg

E. T producerades av den amerikanska filmregissören, producent och manusförfattaren Steven Allan Spielberg. Steven föddes den 18 december 1946 i Cincinnati, Ohio. Sitt stora genombrott fick Spielberg med Hajen 1975. Denna tittarsuccé drog in 100 miljoner dollar och blev stilbildande i Hollywood. Idag är Spielberg en av de populäraste filmregissörerna och producenterna filmhistorien.

Steven Spielberg ligger även bakom stora filmtitlar som Indiana Jones-serien, Jurassic Park, Rädda menige Ryan och Schindlers List som vann hela sju Oscars. Spielberg själv har nominerats hela sex gånger, och har vunnit två för bästa regi. Han är den regissör vars filmer har genererar högst intäkter genom tiderna. För E.T vann Spielberg även en Golden Globe för bästa film – drama.

Huvudrollerna

I filmens roller ser vi stjärnor som Henry Thomas, Dee Wallace (som senare blev känd som ”scream queen” efter att ha varit med i flertal skräckfilmer), Peter Coyote och Robert MacNaughton. Vi hittar även en väldigt ung Drew Barrymore som idag är en världskänd skådespelerska som spelat i filmer som Charlies Angels, Scream och Poison Ivy.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *