Alien

Alien

Inledning

Alien är en film som de flesta har hört talas om och den regisserades av Ridley Scott. Filmen kom ut år 1979 och den har uppskattats mycket ända sedan dess. Bland annat har det gjorts tre uppföljare, tv-spel och litteratur inom franchisen. Alien refererar till den utomjordiska varelsen som är fiende i filmen.

Handling

Alien utspelar sig i rymden, rättare sagt på rymdskeppet Nostromo. De har varit och hämtat malm och är på väg tillbaka till jorden. De får då en signal från en närliggande måne och bestämmer sig för att landa och undersöka signalen. De hittar där ett annat skepp med en förtorkad pilot med hål genom bröstet.

I rymdskeppet stöter de på flera ägg, ett av dem kläcks och en spindelliknande varelse hoppar ut och fäster sig på huvudet på en i besättningen. De tar med honom tillbaka till skeppet och de påbörjar snart sin resa hem. Dock är de omedvetna om att de har en “alien ” ombord och resan blir snabbt otrevlig.

Produktion

Manuset till filmen skrevs om flera gånger och även när det var färdigt var 20th Century Fox tveksamma till att finansiera en science fiction-film. Dock ändrade de sig efter att ha sett vilken framgång Star Wars fick år 1977. De hade flera andra regissörer i åtanke innan Scott anlitades och hans storyboards fick företaget att dubbla budgeten till filmen.

Det tog 14 veckor att filma Alien och den spelades in i England. Över 200 hantverkare arbetade med att bygga upp film-seten, som var tre till antalet. När det kom till att redigera och fixa till filmen tog det 20 veckor att slutföra. Det var mycket visuella effekter för en film vid den tidpunkten.

Mottagande

Mottagandet av Alien var fantastiskt. Biljettintäkterna uppgår till över 100 miljoner dollar världen runt. Den fick dock blandade recensioner, både dåliga, medelmåttiga och bra när den kom ut, men den drog åtminstone mycket publik. Självklart blev filmen också nominerad till flera utmärkelser och priser efter att den givits ut och den vann förstås en del också.

Alien vann till exempel en Academy Award för sina visuella effekter. Under British Academy Film Awards vanns priser för bäst produktionsdesign och bäst ljud. Under Saturn Awards var Alien nominerad i hela sju olika kategorier varav två av dem vanns. De utmärkelser som vanns var för bästa regissör och bästa kvinnliga biroll för Veronica Cartwrights insats.

Uppföljare och franchise

Det har gjorts tre stycken uppföljare till Alien genom åren, alla med olika manusförfattare och regissörer. Skådespelerskan Sigourney Weaver är den enda som finns representerad i alla fyra filmerna. Den första uppföljaren Aliens regisserades av James Cameron, ett stort namn inom filmvärlden. De andra uppföljarna heter Alien 3 och Alien Resurrection. Det finns också filmer i samarbete med Predator-franchisen.

Alien har blivit en stor franchise genom åren med både litteratur, samlarfigurer, tv-spel och mycket mer. Alien har helt klart lämnat ett väldigt stort avtryck inom sci fi-världen och Ridley Scott gjorde även en ny film år 2017 med Sigourney Weaver i en av rollerna, den hette Alien: Covenant. Vi rekommenderar dock att du ser originalfilmen från 1979.

Sammanfattning

Alien är en film som kom ut år 1979 och det är en skräck- och sci fi-film. Det har gjorts flera uppföljare och även tv-spel och leksaker har skapats från filmen och dess uppföljare. Alien är helt klart en av de bästa sci-fi filmerna genom tiderna och har därav en självklar plats här på vår hemsida.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *